• sannatallgren7

Palvelusetelin avulla pienet yritykset saisivat aidon mahdollisuuden menestyä

hoivapalvelujen kilpailutuksessa


Viime aikoina mediassa on ollut esimerkkejä siitä, mitä aiempien hallitusten ratkaisut ovat aiheuttaneet maamme vanhustenhoidolle. Samat ongelmat ulottuvat myös vammaisten ja lasten hoitoon. Julkitulleet epäkohdat ja suoranaiset rikkeet eivät ole terveydenhuollon parissa työskenteleville yllätys. Tätä pelättiin, ja tätä saatiin.


On ilmiselvää, että hoivapalveluiden kilpailutus on lähtökohtaisesti pielessä. Palveluasumisen kilpailutus on täysin epäonnistunutta. Yhteiskunnallisesti ja inhimillisesti olemme nyt kestämättömässä tilanteessa.Palvelusetelin avulla pienempi yritys voi aloittaa toimintansa vaikka vain muutamalla hoitopaikalla.

Palveluasumisen kilpailutus on muutettava. Olemme päätyneet nykyiseen tilanteeseen sen jälkeen, kun palveluita sai alkaa yksityistää. Pienten yritysten ja yksiköiden on mahdotonta osallistua kaupungin tai kunnan tekemään kilpailutukseen. Tällä hetkellä siihen pystyvät vain suuret toimijat. Kansainvälisten yhtiöiden on mahdollista tehdä edullisimmat tarjoukset jopa tilanteessa, jossa tonttia tulevalle asumisyksikölle ei vielä edes ole olemassa. Kun suuren toimijan yksikkö on lopulta valmistunut ja aloittaa toimintansa, se vie osaavaa henkilökuntaa ja asiakkaita pois pienemmiltä yrityksiltä.


Kannatan kodinomaisia hoivayksiköitä, ja uskon vakaasti, että ne ovat tulevaisuutta. Niiden pitää olla todellisuutta myös nyt. Lainsäädäntöön on jo kirjattu palveluseteli. Jatkossa sille tulee antaa järkevä arvo. Vain palvelusetelin kautta asiakas voi aidosti valita oman hoitonsa, oli se sitten kotiin tilattava palvelu, tai asumispalvelu.


Palvelusetelin avulla pienempi yritys voi aloittaa toimintansa vaikka vain muutamalla hoitopaikalla. Yritys voi kasvattaa toimintaansa vähitellen. Näin hoidon laatu pysyy korkealla ja tasaisena. Palvelu on näin toimimalla myös mahdollista säilyttää kodinomaisena.

Pienemmille yrityksille tulee antaa aito mahdollisuus kilpailutuksessa. Nyt sellaista ei ole.


Jatkossa kilpailutuksen laatupisteytyksessä kodinomaisuus tulee huomioida nykyistä voimakkaammin. Hoitajamitoitus tulee kartoittaa yksilöllisesti, jokaisen potilaan mukaisesti. Hyödyntämällä palveluseteliä voimme päästä eroon epäreilusta kilpailutuksesta, joka on lisäksi aikaa vievää, ja aiheuttaa huomattavia kustannuksia jo itsessäänkin. Muutos tarvitaan nyt!


Ari Toropainen, Liike Nyt kansanedustajaehdokas, Kouvola