• sannatallgren7

Minna Gren - Kotka


Liike on Nyt tärkeintä!


Eräänä päivänä postilaatikosta tipahti ulosoton kirje ja tieto, että siihen päivään mennessä käyty selviymistaistelu ja järjestelyt eivät olleet tuottaneet toivottua tulosta ja perheeni koti pakkomyytäisiin. Mieleni sumeni ja tunsin, kuinka vesillä olevan soutuveneen pohjasta otettiin tulppa pois ja ajattelin hukkuvani. Kävellessäni Sapokan puistossa nousi mieleeni sanat ”Liike on Nyt tärkeintä” ja samalla hetkellä muistin, että olin saanut kutsun Hjallis Harkimon Liike Nyt -iltaan Kouvolaan. Päätin uida vielä kerran rantaan ja lamaantumisen sijaan lähteä kohti Kouvolaa.Jos sinulta jonkun epäonnen hetkellä kysyttäisiin, onko mielestäsi jokaisesta pidettävä huolta ja onko yksilön arvostaminen tärkeää, mitä vastaisit? Minulta kysyttiin ja minä vastasin kyllä. Uskon, että tuollaiset välittämisen arvot meidän jokaisen on helppo itsestämme löytää aina, ilman epäonneakin.


”En enää ajattele, että epäonnistuin, vaan että annoin kaikkeni asialle, johon uskoin!”

Kun nyt mietin omaa yrittäjäpolkuani, en epäile yhtään, etteikö yrittäjien sosiaaliturvaa ja helpompaa alkua konkurssin jälkeen sekä paikallista sopimista pitäisi edistää.

Vaikka minun yhden yrityksen tarina tulikin lopulta kalliiksi vieden materiaalin lisäksi henkistä ja fyysistä voimavaraa, uskon edelleen, että yrittäjyydessä on tulevaisuus.


Tällä hetkellä saan toimia tulevaisuudestaan kamppailevien pienyrittäjien kanssa. Autan ja tuen heitä selvittämään askel kerrallaan, miten he pääsisivät mahdollisimman pienin vaikeuksin viemään asiansa loppuun. Itseäni olisi auttanut suuresti kunnon perusteellinen palvelupolku asioiden hoitamisessa ja henkinen tuki.


Konkurssi ei aina ole yrittäjän itsensä aikaansaama. Joskus on epärehellisiä osakaskumppaneita, sopimusten päättymisiä tai voimavarojen loppumista. Yrittäjän matka ei onneksi aina pääty konkurssiin. Se on matka, jolla parhaimmillaan saa tehdä sitä, mistä nauttii ja minkä olemassaolon merkityksen kokee tärkeäksi.


Omasta kokemuksestani huolimatta haluan innostaa ja kannustaa nuoria yrittäjyyden matkaan ja tehdä voitavani sen eteen, että heidän matkansa on tuetumpi ja turvallisempi. Konkurssin häpeä on suuri taakka kantaa, mutta nyt en enää ajattele, että epäonnistuin, vaan että annoin uskomalleni asialle kaikkeni ja olen tuon kokemuksen kautta nyt entistä vahvempi yrittäjä.


”Lupaukset on lunastettava teoin”


Täytän tänä vuonna 50 ja olen kolmen pojan äiti. Perhe on minulle tärkeä – se antaa elämälle juuret ja siivet. Olen itse aukaissut itsenäisen elämän ovet 15-vuoden iässä ja sen myötä kantanut vastuun omista teoistani, päätöksistäni ja niiden seurauksista. Oman rahan ansaitseminen ja itsenäisyys vetivät puoleensa, sillä lapsuusaika oli vähävaraista ja surullisten tarinoiden värittämää. Se kuitenkin opetti etsimään elämästä perinteiset arvot ja suomalaisen sitkeyden merkityksen.


Opiskelin ja tein töitä, menestyinkin. Työtä olen saanut tehdä mm. kotien välittäjänä, toimitusjohtajana, koulutuspäällikkönä, rekrytoijana, myyntipäällikkönä, asiakaspalvelu- ja vuorovaikutusvalmentajana, työvoimapoliittisena kouluttajana ja yrittäjänä. Koulutukset ovat seuranneet työelämän tarpeita ja tutkintoja on suoritettu niiden mukaisesti.


Työt ovat kuljettaneet minua ympäri Suomea ja ulkomaillakin. Näistä töistä on kuitenkin palkka jo maksettu ja nyt on lunastettava oma paikka uusin teoin. Onnekseni en ole koskaan joutunut tekemään sellaista työtä, johon en olisi voinut kerrassaan antautua. Suuri osa työtäni on aina ollut ihmisten kanssa vuorovaikuttamista ja uusien asioiden jalkauttamista kentälle ja niitä tunnen saavani tehdä Liike Nytin kanssa.


Haluan olla mukana uudistamassa nykyistä päätöksenteon tapaa, riisua roolit poliittisista virkanimityksistä, luoda avoimuutta, selkeyttä ja ratkaisukeskeisyyttä. Haluan yksinkertaisesti olla itse myös se muutos, jonka haluan maailmassa nähdä.


Kierrän keskustelemassa aiheista muutos ja irti häpeän hohtimista. Lisäksi tulen pitämään videopäiväkirjaa. Toimin Lastensuojelun keskusliiton – Anna äänesi lapselle – ehdokkaana ja olen yhtenä kirjoittajana Jaana Villasen #Nostanainenpäivässä kirjassa ja Tosinainen.fi - sivustolla. Tänä vuonna julkaistaan myös somedigi-julkaisualusta.

Voit laittaa minulle sähköpostia grenminna@gmail.com ja löydät minut sometileiltäni.