• sannatallgren7

Millainen on hyvä poliitikko?Hyvä poliitikko ajaa kansan, ei puolueen etua ja on kykevevä kuuntelemaan, keskustelemaan ja oppimaan. Hän on valmis kehittymään niin henkisesti kuin poliittisessa ajattelussaan.


Hyvällä kansanedustajalla on korkeat arvot ja moraali ja hän tuntee pienen ihmisen tarpeet.

Aivan liikaa olemme nähneet edustajia joiden moraali on mitä on. Taksilla ajellaan veronmaksajien piikkiin häikäilemättä ja kulukorvauksilla kikkaillaan pahemmin kuin multikansalliset yritykset veroillaan.


Liike Nyt teetti viime syksynä kyselyn, millainen kansan mielestä olisi hyvä kansanedustaja. Seuraavat asiat nousivat pääosaan; 

ensiksikin kansanedustajan toivottiin tulevan politiikan ulkopuolelta. Tärkeäksi koettiin, että poliitikko ymmärtää laajoja kokonaisuuksia, pystyy itsenäiseen ajatteluun, ymmärtää syy-seuraussuhteita laaja-alaisesti sekä näkee eri näkökulmia.


Seuraavaksi nousi esiin mielestäni hyvin tärkeä piirre; poliitikon halutaan omaavan kokemusta tavallisista töistä ja tavallisen ihmisen elämästä.


Olen samaa mieltä vastaajien kanssa, ammattipoliitikko harvoin näkee asiat monesta eri näkokulmasta. Hänen ideologinen kasvunsa on sidottu puolueen teeseihin.


Hyvä poliitikko onkin mielestäni tiimipelaaja ja joka on valmis kehittymään ja kasvaamaan käymiensä keskustelujen pohjalta. Tuo tiimi on nimeltään Suomi ja tiimiläiset tulevat yli puoluerajojen kaikista mahdollista sidosryhmistä. Tiimin tehtävänä on tehdä Suomesta maailman paras jokaiselle meistä.


Hyvä poliitikko on kuunteleva tiimipelaaja


Olemme huomanneet niin paikallis -kuin hallitustasolla, kuinka pinttyneet poliittiset ajattelumallit lopulta tappavat kaiken kehityksen. Ainoastaan uusilla ajattelu -ja toimintamalleilla voimme kehittyä. Nyt onkin aika olla rohkeasti omaa mieltä.


Mikkelissä olemme seuranneet kuinka SDP ja Keskusta kehityksen sijaan keskittyvät olemaan eri mieltä. Näyttäisi että molemmilla puolilla kyse on pelkästä poliittisesta periaatteesta ja halusta olla eri mieltä. Jos molempien halu olisi tehdä yhdessä parempi Mikkeli, olisi kaupunki aivan toisessa tilanteessa. 


Sama koskee hallitus -ja eduskuntatyotä. Niin hallitus -kuin oppositiopuolueilla, molemmilla on hyviä ideoita, mutta periaatteesta, puolueiden ajattelumallin mukaan, asioista täytyy riidellä. Haluaisin nähdä päivän kun jostain voidaan olla samaa mieltä.


Hoivapalvelut ja ulkomaalaistaustaisten tekemät seksuaalirikokset esimerkiksi ovat asioita, joissa on turha osoitella sormella kuka teki mitä väärin tai kenen ratkaisu olisi paras. Päätos ja ratkaisut vain täytyy tehdä yhdessä.


Olisinko siis itse hyvä poliitikko?


Tottakai. Jo pelkästään sen takia, että uskon elämän kaikkinensa olevan uuden omaksumista ja oppimista. En usko koskaan olevani täydellinen vaan opin kaiken aikaa, vaikkapa juuri keskustelemalla. Kansainvälinen kokemus tuo kyvyn katsoa ja punnita asioita uusista ja eri näkokulmista. Pieni Haukivuoren kylä antoi kasvupohjan ja loi arvot maailmankansalaiselle joka tänä päivän kantaa suomalaisuuttaan ylpeästi. Mutta ennenkaikkea; poliitikkona minä kuuntelisin sinua. Ja siksi siis Liike Nyt.


Kati Annika Häkkinen